siuping 發表於 2012-4-13 16:46

開箱喇!! Mordaunt-Short Genie 402

呢兩個星期忽然變左 M-S 人,繼 P5C 之後又到 402。

雖獲獎已多年,仍不減當年勇

包裝好親切,包裝箱以外,一打開亦見"問候"語

金黃色繩襯出高貴

對比 tablette 下更顯得細少

由於現有的一對後置擺唔落呢對小喇叭仔,而且就黎要搬屋唔想再鑽牆,所以暫放上一對書檯喇叭開聲,等六月搬好屋再一次過同大家分享整套組合嘅感想,首先響呢度分享下佢變左做我一對前置嘅效果先! 放上一對書檯喇叭開細聲熱身,402 聲底跟 P5C 接近,高中音細緻且分晰力高,老細開頭以為係下面的一對 tablette出聲,我忍唔住笑。{:6_134:} 呢對小喇叭仔雖然體積細細,但係把聲同個size 係唔成正比,配搭起 P5C 有板有眼,雖然音場空間感冇 tablette 咁大,但表現亦相當不俗,唔講唔知係由一隻小小喇叭營做出一幅細緻又豐富嘅畫面,不過發覺 402 好似比tablette 更大食,再查看一下原來sensitivity 得86db,不怪得要比平時推高一些 volume,真係連性格都唔似小喇叭。{:6_136:}

然後就播幾首試音碟試 2ch,定位方面相當不俗,表達上下左右及深度位置準確,off stage 亦能清楚感受,中高音仍係佢強項,表現滿意,要比較的話 tablette 在樂感方面屬於高雅,402 則屬輕快爽朗,而在沒有十仔情況下,小型喇叭就顯出先天不足之處,低頻缺乏量感,但如果利用作為 front height 或者後置,相信會有另一番驚喜,希望快到六月佢開晒聲後再分享! 總括黎講,一對約$1500 嘅喇叭仔能有如此表現,又擁有獨特 design,除左講超值之外,真係唔知講乜...

johnnykut 發表於 2012-4-13 16:58

嘩~~~~~俾我等到有師兄開箱啦{:6_236:}
兩對都係3千,仲要幾靚仔添{:6_193:}
請問師兄知唔合香港有冇地方試聽呢???{:6_162:}

siuping 發表於 2012-4-13 17:13

嘩~~~~~俾我等到有師兄開箱啦
兩對都係3千,仲要幾靚仔添
請問師兄知唔合香港有冇地方試 ...
johnnykut 發表於 2012-4-13 16:58 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

我估除左上 ching 屋企應該無鋪頭可以試了...

yuppi 發表於 2012-4-13 17:30

回復 1# siuping

Good Report!!!

402 係 86 dB 架

siuping 發表於 2012-4-13 17:47

回復siuping

Good Report!!!

402 係 86 dB 架
yuppi 發表於 2012-4-13 17:30 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

ok, 我改番了!禽晚我唔得閒 check 番個 db,都係剛剛上網睇,點知 d 網真係各有各數據…{:6_168:}

benny888 發表於 2012-4-13 18:29

呢兩個星期忽然變左 M-S 人,繼 P5C 之後又到 402。

包裝好親切,包裝箱以 ...
siuping 發表於 2012-4-13 16:46 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

正ar genie {:6_193:} 我都有2 pairs XD

R.C. 發表於 2012-4-13 18:31

恭喜!{:9_409:}

penny 發表於 2012-4-13 18:38

弓喜弓喜••••••••••

Mandom 發表於 2012-4-13 18:43

包裝好親切,包裝箱以 ...
siuping 發表於 2012-4-13 16:46 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

Ching 買咗幾多對?

bobc 發表於 2012-4-13 18:44

开始心动tim{:8_369:},早知唔睇...唔知404好唔好(放在房){:6_141:}
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8
查看完整版本: 開箱喇!! Mordaunt-Short Genie 402

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。