kayulai 發表於 2012-4-5 16:41

Fujifilm x10

Fujifilm x10, 值唔值買?
見網上D師兄講,話有什麼white disc問題,又話容易入塵?
請師兄比D意見!

rikota50 發表於 2012-4-5 17:04

x10用左兩個月主要有呢幾個問題問題.
1. White Disc 我未試過.
2. 電池用得好快, 出街一日起碼帶多一粒Spare.
3. Sleep 左又要扭埋個鏡頭閂機再開,仲要唔係次次扭開都有反應, 有時要又閂又開兩三次.(呢個最大問題)
4. 用左原裝Hood, 用唔返原裝Lens Cap.
5. Filter 唔係Standard Size. (唔用Filter就無影響, 怕入塵都要小心配)
不過話返轉頭淨係講Picture Quality, 呢個價錢交足貨.

kayulai 發表於 2012-4-5 17:37

回復 2# rikota50

ching!
What is white dise?

原明 發表於 2012-4-5 21:00

write disc係咪?{:6_229:}

kayulai 發表於 2012-4-5 22:10

回復 4# 原明

write? not white?
Sorry ching, please tell me more.

kayulai 發表於 2012-4-5 22:19

Any more chings are using x10?
Can share some experience?

rikota50 發表於 2012-4-6 01:57

http://nccc.cool3c.com/article/53720
可以參考呢度

原明 發表於 2012-4-6 07:04

回復 5# kayulai

原來係white orbs
參考下邊條link。FW都唔係好掂。睇定d先。{:6_194:}
http://www.dpreview.com/articles/3340468423/fujifilm-x10-orbs-investigated-does-the-firmware-fix-work

shichun 發表於 2012-10-25 11:27

噚日去舖頭八下呢部, 個SALES話新一批機已解決了上述問題, 唔知大家有冇試過?
另外部機價已跌到4K以下, 唔知抵唔抵入呢?
頁: [1]
查看完整版本: Fujifilm x10

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。