superbeginner 發表於 2012-3-25 22:11

niko增距鏡

各位ching 小弟今天第一次去鳳園打butterfly.用micro 105.但發覺距离太遠.見部分ching加2X增距鏡,想知道加了後對picture quality 有無大影响.和可否繼續同af.原廠和負廠的quality 是否和價錢成正比.thanks

rlwk2009 發表於 2012-3-25 22:36

距离太遠嘅意思係{:6_141:}micro 105 最近對焦都冇1呎喎{:6_175:}

superbeginner 發表於 2012-3-25 22:50

rlwk2009 hing, 小弟意思是距离大遠,主體很細,所以想睇下加2x的可行性.thanks

rlwk2009 發表於 2012-3-25 23:07

rlwk2009 hing, 小弟意思是距离大遠,主體很細,所以想睇下加2x的可行性.thanks
superbeginner 發表於 2012-3-25 22:50 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

ching 意思係唔可以行咁近隻蝴蝶,要遠D影所以想如增距{:6_141:}有冇相睇吓有幾細呢{:6_182:}

mike384 發表於 2012-3-25 23:30

講緊張邊支105? NIKON AF﹣S 105MM F2.8 MICRO VR的話, 用到原廠TC20E II/III的, 後者理論上畫質會好D, 都會有AF, 但速度應該會下降, 迷焦機會亦會大D。
我都未試過, 但試過朋友的105VR加自己支TC 14E II, 畫質還好, 但對焦就明顯地難左。
TC20E III的話, 都要4000前後, 如果家中有其他鏡用到都OK, 但只FOR支105就唔係咁抵了。

superbeginner 發表於 2012-3-26 00:08

thanhs ching,如可以的話 我會同時和小黑六一齐用.

kalok6 發表於 2012-3-26 09:38

應該入支384咪解決晒咯,如果鍾意打雀打蝶,一定會鍾意架喎......

mike384 發表於 2012-3-26 11:08

SIGMA支150OS同原廠105都差唔多價錢~都相當好用了~(我只用過舊版150)
黎緊會出支180F2.8 MACRO添.
當然如樓上所講, 384都係好選擇, 我自己都用緊.
不過老實講, 小黑+20E同384+14E唔係差太遠~已有小黑的話都會點諗後者啦.
呢張就係用NIKON 384(冇TC)影的, 有CROP(50%), 影得麻麻多多包涵, 純粹畀隻蝶的大小你參考下.

原明 發表於 2012-3-26 21:59

師兄要留意支微5個尾組會唔會撞增距鏡。

ysl 發表於 2012-3-26 22:55

師兄要留意支微5個尾組會唔會撞增距鏡。
原明 發表於 2012-3-26 21:59 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif
唔會{:6_195:}
頁: [1] 2
查看完整版本: niko增距鏡

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。