ngk11 發表於 2012-3-18 13:38

喇叭綿

我想幫對喇叭換入面D綿, 因為好污糟, 想請問應該去邊度搵咩綿換呢?

4pk 發表於 2012-3-18 15:46

用金魚錦都k la

Lomb 發表於 2012-3-19 02:21

聽一位人兄講過, 佢話試過咁多隻材料, 最令他滿意的是用羊絨原料放入喇叭內, 但佢係香港找不到有關材料, 最終找了我幫手.

ngk11 發表於 2012-3-19 11:24

請問大概幾錢度?

bbq25534 發表於 2012-3-22 17:42

我想問下大大喇叭D綿用左會有咩分別@@因為我都有用過...之後冇用就感覺不到分別

ngk11 發表於 2012-3-23 13:58

其實我都好想知~ 不過換一下要拆哂D單元出黎好唔方便~

Wilmer威馬 發表於 2012-3-23 15:52

簡單 d 講唔同材質 o既吸音量(系數)係唔同,通常纖維越幼細越長吸音越好,呢個亦係用羊毛吸音好 o既原因,但係吸音羊毛真係好貴,而且亂賣賣錯 d 未漂未處理 o既,隨時真係養蟲仔。。。

正式音響用:
http://www.russandrews.com/product.asp?lookup=1&region=UK&currency=GBP&pf_id=5748&customer_id=PAA2383038712165VOGSCLDXOEUWZEDF

stamp 發表於 2012-3-23 23:44

又學到野… 多謝分享!{:6_218:}

Lomb 發表於 2012-3-28 00:32

經消毒但無漂白*的羊絨原料
*(漂白主要目的不是消毒而是漂色)
頁: [1]
查看完整版本: 喇叭綿

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。