ericteo 發表於 2012-3-14 11:24

想問大家 你地會用 85db or 75db 量度 speaker, subwoofer sound level

想問大家 你地會用 85db or 75db 量度 speaker, subwoofersound level
我用 Radio Shack SPL Meter (Digital)

fuman0123 發表於 2012-3-14 11:32

用緊yamaha我就用75dB做標準!當然睇埋個擺位距離再作適當調整..中置同後中置會加大返小小!

聽講安橋係用85dB做標準,再睇下其他師兄既意見{:6_142:}

raymond430 發表於 2012-3-14 11:50

以75db為基礎,再微調。

tinghai 發表於 2012-3-14 12:18

專業領域,使用的是-20dBFS(相當于200mVrms)的粉紅測試噪音,在錄音師位置/電影院中間測量85dBc的聲壓。但是,在普通家庭中,85dBc是很高的聲壓,在這麽高的聲壓下進行聲道電平調試是很痛苦的事情,也不利于保護聽力,于是,在家庭AV功放和解碼器中,校准聲道電平的粉紅測試噪音是-30dBFS的,那麽用戶只要把聲壓校准在 75dBc就可以了。這個校准的目的是尋找合適的音量位置,無論你使用哪種測試信號,其結果是一樣的。

原文請參考 关于家庭影院的音频标准

ericteo 發表於 2012-3-14 12:36

我就 75db   subwooferaround 82-84db

hondaek9 發表於 2012-3-14 12:47

我用Onkyo amp試過用75db會比較單薄,又試過調較到80db,感覺到比較埋身同離箱一o的,
但我就取其平衡,調到78db拾仔加大6db!

Gorgeous 發表於 2012-3-14 13:36

maner394 發表於 2012-3-14 15:24

回復 7# Gorgeous

絕對正確.....{:1_351:}

我會用中置 0db 數做標準 ,因為中置的聲音,是最直接而又無阻檔到皇帝位,而其它聲道都已中置的 db 數作調較,往後再一路聽一路微調!

我自己覺得咁 set ,較果比75db set 法好一些!

beebee912 發表於 2012-3-14 15:57

回覆: 想問大家 你地會用 85db or 75db 量度 speaker, subwoofer sound level

speaker 75db
subwoofer 85db

chhanthony 發表於 2012-3-14 17:14

以下係小弟所知,如果有錯不妨指正

pink noise係畀用家以增益(gain)去將每聲道嘅音壓調校至一致,
dolby lab嘅reference 值105dB,而一般AV Amp 會以Master Volume +/- 0 dB定為reference點
如果我地要AV AMP嘅reference點同dolby lab reference值睇齊
咁我地就要將AV AMP嘅reference點(即+/- 0dB時)輸出音壓校至105dB
而"一般" AV AMP嘅pink noise 輸出音壓係reference點(+/- 0dB)時嘅音壓減30dB
所以當我地將pink noise校到75dB時,就等同將部Amp嘅reference值校到去105dB(75dB +30dB)呢個水平

而THX認証嘅機都有要求Master Volume唔可以影響pink noise 輸出嘅音壓
Yamaha就無去攞THX認証,所以佢同一般有THX認証嘅Onkyo、Denon同Pioneer唔同
當調校嘅Master Volume係會影響pink noise 輸出音壓
當然Yamaha用家亦可以先將Master Volume校到+/- 0dB後再用75dB為準嘅方法去校各聲道嘅平衡
呢個只係一個方法,目的都係去校各聲道嘅平衡

而無THX認証嘅機亦唔代表部機唔合標準
THX其中一個畀錢買嘅標準,而時巿場上絶大部份機嘅規格都起碼合符THX Select 2 Plus
而亦未必所有機嘅pink noise都係等同AV AMP reference 值減30db

另外要留意如果因為要將pink noise校到75dB而過份將gain衰減,會有機會影響動態同分晰力,而過份將gain加大亦有機會出現拆聲同失真。

每個品牌嘅AV AMP/processor都有唔同嘅標準,所以請各位用家唔好懶,自行睇睇說明書所寫。

有進一步問題當然要請教有THX certified嘅小瑟兄

Just my 2 cents
頁: [1] 2
查看完整版本: 想問大家 你地會用 85db or 75db 量度 speaker, subwoofer sound level

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。