kenshineric 發表於 2012-3-12 22:23

升級請教 (AV AMP SR 7005/LX-85/5009/AVR-4311 & INT. AMP??)

小弟係AV新手, 最近上得多76...睇睇下各CHING 既分享後心思思想升級{:1_262:} . 口頭得到老板APPROVAL{:6_236:} 後就著手做工課. 到依家買左KEF既Q500+Q200C, 3005做SURROUND...依家就輪到AMP勒.

爬左文都一段時間{:6_229:} , 見各CHING分享既都有幾部...好似SR 7005/LX-85/5009/AVR-4311. 想請教各CHING們邊部比較適合小弟呢? 地方大約100尺到, 戲/歌比50:50 到...

又請教下用INT. AMP 係咪聽歌好好多?? 如果係的話又想一次過買埋佢呢(環掂攞左APPROVAL {:1_335:} ) , 唔知各CHING又冇推介呢? 不過CD player 就唔upgrade (住) 勒,打算用番P記既BDP 用往先啦 (可能一陣又忍唔住...嘻嘻).

仲有有一樣野想請教下各大師兄,

-如果要用INT. AMP, 係咪係AV AMP 用"PRE OUT" 駁去 INT. AMP 再去FRONT SPEAKER? 咁AV AMP 駁去INT.AMP會用乜野線 (RCA)呢?? (其實我都唔係好明乜叫PRE-OUT, 不過爬文後睇到好似有FRONT PRE OUT 既AV AMP 先可以咁玩炸{:1_342:} )

- INT. AMP 去FRONT SPEAKER 係咪用番依家我用既 AV AMP 駁去 SPEAKER既線都得呢??(其實因為想用番買KEF 時買左既線, 如可以的話就可以省下來, 話晒今次UPGRADE都應該唔少錢咯{:1_352:} {:6_243:} ..)

- 用BDP HDMI 駁去AV AMP, 係咪可以用番同一部BDP 駁去INT. AMP既呢??? 到聽歌時我只係開BDP同INT. AMP就OK??

- 睇戲時係咪要開晒INT. AMP 同AV AMP 既呢 ? 定係要有"AV BYPASS"既INT. AMP先唔駛開呢?定係有冇AV BYPASS 個INT. AMP都要開, 不過有AV BYPASS的就個VOL就可以係AV AMP度較埋, 唔駛係INT. AMP度較呢?

唔好意思, 好似問左好多野, 還望大師兄們多多包涵...{:6_162:}

avlam 發表於 2012-3-12 22:27

3009 + int amp

lawzelda 發表於 2012-3-12 22:40

玩盡去{:6_190:}

ultraleo 發表於 2012-3-12 22:50

回復 1# kenshineric

LX-85 + int. amp o 唔 ok?

yuppi 發表於 2012-3-12 23:29

回復 1# kenshineric

KEF既Q500+Q200C, 3005做SURROUND, 地方大約100尺到, 戲/歌比50:50 到:

咁就一定係 5009, 你三五七年都吾駛換機{:6_138:}

rlwk2009 發表於 2012-3-12 23:32

5009,85 都唔錯{:6_193:}

avlam 發表於 2012-3-13 00:22

不過師兄你對 Q500 都唔會聽得幾耐 !{:6_138:}

wifier 發表於 2012-3-13 01:10

Try 5009 la, no doubt{:6_193:}

guly 發表於 2012-3-13 08:09

5009真係眾人選擇!!

西瓜仔 發表於 2012-3-13 08:11

聽得歌多真係加部合併會令你覺得唔同晒
好似lam兄講3009加合併可以慳d又兩邊都有唔錯效果

bdp可以將analog out(紅白)去合併
咁聽歌就可以唔使開av amp都得

睇戲打機就兩部amp都要開晒啦
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 升級請教 (AV AMP SR 7005/LX-85/5009/AVR-4311 & INT. AMP??)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。