coolpan 發表於 2012-3-12 14:00

請問有關ADOBE轉檔問題!

請問有冇CHING識得係ADOBE, 將影像檔轉做PDF而唔會比ADOBE縮減左個解像度?!

ykluk 發表於 2012-3-12 15:04

ching, 唔係好明你用咩software, adobe photoshop定arobat? {:6_141:}
你係由咩file轉檔而轉咗resolution? {:6_141:}

lego_cyris 發表於 2012-3-12 15:59

你可以用 Create PDF,選擇你要既 Jpg 入去。因無電腦係身,轉頭詳細話你知。

coolpan 發表於 2012-3-12 16:42

ching, 唔係好明你用咩software, adobe photoshop定arobat?
你係由咩file轉檔而轉咗resolution?...
ykluk 發表於 2012-3-12 15:04 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

抱歉, 應該係 ADOBE ACROBAT, 用過JPG 同埋TIF, 一轉做PDF就發現佢會DOWNGRADE晒個解像

coolpan 發表於 2012-3-12 16:48

你可以用 Create PDF,選擇你要既 Jpg 入去。因無電腦係身,轉頭詳細話你知。
lego_cyris 發表於 2012-3-12 15:59 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

冇錯, 我會用合併的方法拖D FILES入去(因為我係SCAN左成本書). 但一轉左個PDF後, 一張原本 3K X 4K 解像的圖, 係ACROBAT入面(PDF檔)開100%, 都只係FIT到個MON.....

lego_cyris 發表於 2012-3-12 16:54

假設一:如果已經有一張 JPG,用 Adobe Acrobat 開一個新 PDF 食張 JPG 入去,內容同張本身 JPG 一樣,用 PDF 封裝,只係用 Acrobat 開既 preview 係細個張 JPG 。你 Save As 返轉頭做 JPG 完全同 Original 一樣

假設二:用 Photoshop or Ai 可以 Save as PDF,咁就可以做不同 Setting

你可以提供多 D 資料俾我,我再話你知。

lego_cyris 發表於 2012-3-12 16:57

回復 5# coolpan

佢係只會 FIT 到個 MON,但本身個 Resolution 同 DPI 都無改過的。你可以將個 PDF 同 JPG 對下,File Size 大左小小,無細過的。

coolpan 發表於 2012-3-12 17:39

回復coolpan

佢係只會 FIT 到個 MON,但本身個 Resolution 同 DPI 都無改過的。你可以將個 PDF 同 JPG ...
lego_cyris 發表於 2012-3-12 16:57 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

感激CHING咁詳細既解說{:6_181:} , 原來個ACROBAT冇改過個解像, 但係我將一批jpg轉做一個pdf file時, 個像素好明顯低左.....單一file轉就冇問題....

lego_cyris 發表於 2012-3-12 17:50

回復 8# coolpan

客氣了,我都遇過依個問題,我幫老細 Scan 本書俾 iPad 工作用,等我諗返點解決。你 iPhone 用什麼 App 睇?

coolpan 發表於 2012-3-12 17:59

回復 9# lego_cyris

真係多謝CHING的解說, 如果唔係我會不停係度搵呢一PART的問題.
我用iBOOK, 依家努力研究好, 黎緊買IPAD3時可以用.
剛才小弟試緊, 可能會關個 OCR識字時出問題
頁: [1] 2
查看完整版本: 請問有關ADOBE轉檔問題!

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。