samsontatsuya 發表於 2012-3-7 14:48

用Denon 4311 + Dali Ikon6 MK2,想改善聽音樂校果!

本人用Denon 4311 AV Amp
聽音樂時用PC optical out 直接出Amp
在Denon 4311選 (PURE DIRECT)
喇叭用 Dali Ikon6 MK2,聽音樂時冇用subwoofer,speaker set large。
高音和人聲都好靚聽,我覺得好滿意。
不過中低頻的力度過大,音質好硬。
如何可以改善中低頻,令它平順一點。

1. 試過用 Audyssey Flat ,低音改善左,不過D高音數碼左,冇PURE DIRECT咁靚聲。
2. 試過用PC sound card的EQ 推低D低頻,推高D中音,較果比用 amp 的Audyssey Flat好,低音少左但低音出的時候始終唔得平順。

nicknick 發表於 2012-3-7 16:20

不過中低頻的力度過大,音質好硬。 ...
samsontatsuya 發表於 2012-3-7 14:48 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

呢個形容好似係Denon的特性;
另外,你對Ikon6係咪新買? 我的Ikon喇叭新買回來時也覺得硬,Ikon的紙盤單元唔易煲熟,要有耐性煲一段長時間才能出番D鬆容的低頻。

samsontatsuya 發表於 2012-3-7 22:38

回復 2# nicknick

Amp同speaker都係買左一個月左右
要煲好對ikon大約幾耐?

avlam 發表於 2012-3-7 22:54

師兄其實你用得 Denon 嘅 AV Amp 聽歌一定冇咁好嫁啦 !{:6_136:}

nicknick 發表於 2012-3-7 23:30

回復nicknick

Amp同speaker都係買左一個月左右
要煲好對ikon大約幾耐?
samsontatsuya 發表於 2012-3-7 22:38 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

視乎你用得有幾密,我諗一般要半年至1年至冇咁硬,2年以上至開始鬆容,
唔好諗住用幾多個“鐘”黎計煲好未,用“年”就差不多。{:6_183:}

szetojason 發表於 2012-3-7 23:52

要半年至1年至冇咁硬,2年以上至開始鬆容{:6_200:}{:6_121:}

samsontatsuya 發表於 2012-3-8 00:24

視乎你用得有幾密,我諗一般要半年至1年至冇咁硬,2年以上至開始鬆容,
唔好諗住用幾多個“鐘”黎計煲好 ...
nicknick 發表於 2012-3-7 23:30 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

咁我可能要努力D煲啦~~

nicknick 發表於 2012-3-8 01:05

要半年至1年至冇咁硬,2年以上至開始鬆容
szetojason 發表於 2012-3-7 23:52 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

其實好多喇叭都要用3年以上至出到佢真正的聲音,只係未夠3年已經換左喇叭的師兄為數不少。
av喇叭,尤其是後中置更加難煲,因為用的時間與力度相對少過兩聲道聽歌的一對喇叭好多。

我甚至要間中將一對後置、一對後中罝換作前罝來聽歌狂煲佢一段日子,輪流咁換黎煲,同埋用作2聲道聽歌比較易聽到佢出來的聲音的變化。

szetojason 發表於 2012-3-8 02:07

唔怪得知有d老前輩d十幾廿年既舊喇叭仲愛不惜手la

tatchai 發表於 2012-3-8 02:36

回復 1# samsontatsuya

我自己用2309, 個人感覺真係要聽歌, 寧願RCA 入都唔用DENON 既DAC...
D 聲好薄好削....{:6_205:}
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 用Denon 4311 + Dali Ikon6 MK2,想改善聽音樂校果!

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。