waion1985 發表於 2012-2-28 11:46

換Amp 定 speaker 先

小弟上在76都有年幾,不過而家先第一次出post問野{:1_332:}
小弟現有器材如下:
AV Amp: Onkyo 608
5.1 spearkers: Mordaunt Short Carnival 5.1 (座地)

因以上器材是小弟第一次出糧買既,所以係d好平民既器材{:1_253:}

現在升職加薪給(辛{:1_331:} )了,現想upgrade 一下器材。

聽歌:睇戲:打機 20:40:40
地方有300",聆聽地方有100"

因筆直有限,現只有20k,所以只想先upgrade Amp or speaker。

加Amp的話,target 係LX85 or 3009, or 809+後級
Speaker 的話係 Dali ikon or KEF Q係 + HRS 12"

如想出來有振憾感,應先換Amp 定 spearkers 先好呢?

因為我係新仔,好多唔識,望各位brother 指點小弟。

sclendan 發表於 2012-2-28 12:35

小弟愚見, 如果有兩皮, 我覺得先升級speakers會直接d, 而且下一次再升級amp時會無咁包力, 唔知其他師兄有無不同高見..... {:6_136:}

avlam 發表於 2012-2-28 12:39

買左 3009 先啦,你部 608 推唔起啲好喇叭嫁!{:6_211:}

waion1985 發表於 2012-2-28 13:00

{:6_162:} 多謝2位長老指點

又好似換左Amp先好d,以免到時換左Speaker之後部608推唔到{:6_161:}

如Amp 的話target 係LX85 or 3009, or 809+後級

我一陣會去旺角試,唔知邊間平d呢?

如果809+後級會唔會好過LX85 or 3009?
後級可能Taobao 天逸HD5250SE ,不過就無得今日點燈{:6_154:}

avlam 發表於 2012-2-28 13:18

多謝2位長老指點

又好似換左Amp先好d,以免到時換左Speaker之後部608推唔到

如Amp...
waion1985 發表於 2012-2-28 13:00 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

100 呎 3009 夠晒玩嫁啦 !

waion1985 發表於 2012-2-28 13:28

100 呎 3009 夠晒玩嫁啦 !
avlam 發表於 2012-2-28 13:18 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

明白,我想問下大約幾錢到同邊度平d呢?{:6_182:}

avlam 發表於 2012-2-28 13:31

明白,我想問下大約幾錢到同邊度平d呢?
waion1985 發表於 2012-2-28 13:28 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

好似企硬 14K 左右,最好間間都問吓啦,不過 (泰洋) 可能會平少少嘅 ?{:6_141:}

sonic310 發表於 2012-2-28 13:41

3009 唔錯嫁...入啦...入啦...啦...啦...啦...啦...啦{:6_222:}

leo25 發表於 2012-2-28 13:47

{:6_238:}比我都係會換AMP先

bloodkid 發表於 2012-2-28 13:51

換 amp 先 {:6_222:}
頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: 換Amp 定 speaker 先

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。