wkwong 發表於 2012-2-26 18:43

求教! 想upgrade中置,換Mirage os3-cc做Klipsch RC-52 II夾唔夾聲?

小弟用緊Y記767加全套Mirage os3,嫌睇戲啲對白好散好薄,如果浄係想upgrade中置由OS3-cc做Klipsch RC-52II,唔知夾唔夾到?同埋夠唔夠力推呢?謝謝!

器材:
Amp: Yamaha RX-V767
FL & FR: Mirage Os3-Sat
C: Mirage Os3-CC
SL & SR: Mirage Os3-Sat
Sub:Sunfire HRS10
BD: PS3 Slim

wkwong 發表於 2012-2-27 23:10

有冇師兄可以俾啲意見?{:6_140:}

lawzelda 發表於 2012-2-27 23:29

Y仔配KEF夾D,Q200中置

wkwong 發表於 2012-2-27 23:32

感謝師兄回覆,但如果我想保留mirage os3做前置又可否夾到呢?{:6_122:}

lawzelda 發表於 2012-2-27 23:44

KEF|同mirage以我聽過都好接近,傑仕偏向厚聲同有小小吵,傑仕配天龍及安仔就絕,Y仔配傑仔好似唔俘幾夾!有冇其他師兄比下意見?

lawzelda 發表於 2012-2-27 23:44

回復 4# wkwong

應該夾到!Q系比舊iq系厚聲咗,二代既喇叭我都用過!

maner394 發表於 2012-2-28 00:37

KEF|同mirage以我聽過都好接近,傑仕偏向厚聲同有小小吵,傑仕配天龍及安仔就絕,Y仔配傑仔好似唔俘幾夾! ...
lawzelda 發表於 2012-2-27 23:44 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

我聽過y記配9隻Klipsch,係非常之夾完全無問題

Klipsch 只要配塔得好,係一D都唔吵耳,仲會好有彈跳感

仲有我聽過.........『日本 YAMAHA 唯一推薦最佳搭配喇叭美國 KLIPSCH』

http://www.myav.com.tw/bbs/showthread.php?s=ba5fe3621a7c25cf2599b0aa1fccceda&threadid=192898&perpage=12&pagenumber=20

http://www.post76.com/discuss/attachments/forumid_34/090718002173596b8b28aa30d4.jpg

ropresident 發表於 2012-2-28 01:49

樓主有冇換下線先呢??

d聲散都有可能係線材影響

wkwong 發表於 2012-2-28 10:27

唔該哂各位師兄!

Lawzelda兄,等我去聽下Q200比較下先!

maner394兄,謝謝您的貼文,想請教多一樣,Y記夾全套傑士當然好,那如果我只換中置為Klipsch RC-52,前後置唔換,用番mirage os3會唔好好怪呢?另外,我部767唔知夠唔夠力推呢?

Ropresdient兄,我用普通嘢,後置係8471,前中好少少,唔記得型號,有咩好缐介紹?

maner394 發表於 2012-2-29 12:25

唔該哂各位師兄!

Lawzelda兄,等我去聽下Q200比較下先!

maner394兄,謝謝您的貼文,想請教多一樣,Y記 ...
wkwong 發表於 2012-2-28 10:27 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

中置主要出對白人聲效果,Klipsch RC-52 II會比Mirage os3-cc較為隻中,而你想淨換Klipsch RC-52 II中置,不換前置驚夾聲問題,而我本人覺得,一套西裝當然是好的,會比較出到平衡的聲音,但不代表聯合國出唔到好聲,只要配搭得意,一樣會好好聲,我覺得不妨一試,自己唔試過係唔會知得唔得,因每個人對聲音感覺都好唔同,而每套組合同環境因素,都會影響聲場效果,小弟見意你可在二手市場,買隻Klipsch RC-52試一試,啱聽就留下,唔啱聽就賣出,一來一會唔會蝕好多,可能只蝕一佰幾拾,如果入貨係好價,還可平手讓出!

放心你的767應該夠力推Klipsch RC-52 II,如想再推得好一點,日後可加後級解决,一步一步增添器材,一步一步體驗自己的器材改變,是玩影音的最大樂趣!
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 求教! 想upgrade中置,換Mirage os3-cc做Klipsch RC-52 II夾唔夾聲?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。