leomatrix 發表於 2012-2-21 18:02

回復 21# Pakhouse

會否是喇叭線的方向掉轉了..

indesign 發表於 2012-2-21 18:22

我部天龍3312初買回來時都有時死機,係唔知セ原因,我連接咗好多部机有PS3,XBox,高清播影機,BR机及DVD機,最後把所有什牌連接的HDMI線換晒,之後就再沒死機了!{:6_143:}
但小心換任何線都要熄晒電源 !

beginners 發表於 2012-2-21 18:38

Suggest to power off the Amp/BD, unplug all cables (hdmi/speaker/etc.), connect the cable one by one then power on to test.

tinghai 發表於 2012-2-21 19:33

仲有你D HDMI 線一定要support version 1.3以上先行到DTS-HD MA.條線係咪好舊? 會唔會係條HDMI線出事

Pakhouse 發表於 2012-2-21 19:52

回覆: 熄機

好多謝各師兄意見
電源已試了直入牆身和拖板也一樣
HDMI線是我之前用在82身上,我upgrade後被佢用

發送自我的 Nexus One 大板凳

gikifk 發表於 2012-2-21 20:15

我都試過買左條大陸雜牌HDMI 1.4a線,接上部806,一開電視就出問題,拔左就無事,結果.............

tinghai 發表於 2012-2-21 21:24

好多謝各師兄意見
電源已試了直入牆身和拖板也一樣
HDMI線是我之前用在82身上,我upgrade後被佢用

發送自我 ...
Pakhouse 發表於 2012-2-21 19:52 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

即之前條線出到DTS-HD MA bitstream 定LPCM?

nicknick 發表於 2012-2-21 22:10

找出問題要按邏輯、測試要有系統,將唔關事的剔走,淨下的疑點再測試!

1. 你聽2聲道無事,即係唔關av amp電源事;
2. 你setup amp時無出問題,即係你每個channel都各自出過聲都冇事,即係唔關喇叭線事;
3. 已換了3次機情況一樣,即係唔關冇restore部Amp,亦唔係部機壞,除非黑仔到3部壞得一模一樣,咁你六合彩頭獎都有得中喇;

4a. 你用HDMI線接駁了 Vdigi及PS3;
4b. 睇BD至有事、DVD同2ch無事;
4c. 出事時,Vdigi同PS3都一樣會熄機;

4a-4c的共通點是HDMI線,
能帶動各器材一齊開機熄機的也是HDMI control的功能之一,
睇BD時才會啟動高清音效解碼,可能因此DVD同2ch無事。

結論,我建議師兄你集中試HDMI線及2部player的接駁。
先睇睇你有冇啟動了HDMI的control功能,即熄一部機其他會自動關機?我估也有可能舉例是你想用PS3播BD碟所以關Vdigi,而Vdigi關機時發出訊號叫其他機關機。

唔係呢個原因的話,就試線,HDMI線好易壞,唔好以為之前用開就一定冇事,換新機成日又拔又插已經有壞的機會。
(記住要熄機插HDMI線,開住機插好易燒,早期D HDMI線經常因為咁壞掉!)
要一部機一條一條線咁試,唔好一次過駁2部攪到唔知邊部先至真正出事。
先只駁PS3,用第1條HDMI線測試,如果問題仍在,轉用第2條HDMI線再試,直至試到一條線就冇事了,即係之前的線有問題或不夠規格。
如果全部線都有事,甩走PS3,換Vdigi來試,再次由第1條線開始。

joelcan 發表於 2012-2-22 10:41

找出問題要按邏輯、測試要有系統,將唔關事的剔走,淨下的疑點再測試!

1. 你聽2聲道無事,即係唔關av amp ...
nicknick 發表於 2012-2-21 22:10 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

ching解說得好清楚{:6_193:}
頁: 1 2 [3]
查看完整版本: 熄機

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。