ming 發表於 2012-2-13 14:38

換個條lan 線
去 cmd
ipconfig / release
ipconfig /renew_all

-------------------------------------------------------------
ipconfig
一、參數說明

1、/all   

顯示所有網絡適配器(網卡、撥號連接等)的完整TCP/IP配置信息。與不帶參數的用法相比,它的信息更全更多,如IP是否動態分配、顯示網卡的物理地址等。

2、/batch文件名

將Ipconfig所顯示信息以文本方式寫入指定文件。此參數可用來備份本机的網絡配置。

3、/release_all和/release   N

釋放全部(或指定)適配器的由DHCP分配的動態IP地址。此參數適用于IP地址非靜態分配的網卡,通常和下文的renew參數結合使用。

4、ipconfig   /renew_all或ipconfig   /renew   N

為全部(或指定)適配器重新分配IP地址。此參數同樣僅適用于IP地址非靜態分配的網卡,通常和上文的release參數結合使用。

二、應用實例

1、備份網絡設置

ipconfig   /batch   bak-netcfg
。說明:將有關網絡配置的信息備份到文件bak-netcfg中。

2、為網卡動態分配新地址

ipconfig   /release   1。說明:去除網卡(適配器1)的動態IP地址。

ipconfig
/renew   1。說明:為網卡重新動態分配IP地址。

如果你的網絡連通發生故障,湊巧網卡的IP地址是自動分配的,就可以使用實例2的方法了。

RiceR9 發表於 2012-2-13 14:45

adamkong 師兄
moden Port1 直入 pc 剩返 Port 2,3,4 (係呢三個口) 再分條 Lan 線俾去隻 Router 既 wan,...
akira11092 發表於 2012-2-13 14:37 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

其實你既插法係點??{:6_141:}
唔係modem > router > pc   {:6_141:}

akira11092 發表於 2012-2-13 14:57

回復 12# RiceR9

1.) 回 ming 師兄, 好多謝你用心既講解, 好IT 但以我膚淺頭腦唔明白
2.) 回 RiceR9師兄, 雖然我唔係呢隻 100MB 光纖 moden (惜圖)
   但我係咁駁既, 就係入唔到 router setup 畫面

RiceR9 發表於 2012-2-13 15:19

回復 13# akira11092

試下唔插modem, 齋router 駁pc 再入去router set 野得唔得先??{:6_141:}

adamkong 發表於 2012-2-13 15:37

試下wan入modem / modem入route / route入pc 上唔上到網 ?

adamkong 發表於 2012-2-13 15:42

其實正路係modem入route , 係route入面set pppoe (login name and password )

其他d機就係用隻route黎上網

bb2002 發表於 2012-2-13 18:02

回復 13# akira11092

師兄你連router 個admin page 都開唔到, 你部電腦都未connect 到個 router , 後面modem 個d野唔開理住啦
首先你check 下你部電腦之前係唔係 set 左固定 IP , 如果係改返去行 DHCP , 接返去router 個d Lan port 睇下開唔開個到個 admin page 先啦

開到既話你再係router set 反行 pppoe , set 返你以前用開個 login

akira11092 發表於 2012-2-13 18:17

好多謝咁多位師兄回覆先呀, 唉~~ 問多句傳說中既 TP-Link router setting 畫面. 係咪要連到線上網至去到架 (如下面圖)
好灰呀再搞唔掂就要俾錢人上黎搞架喇.......>_<

myblue 發表於 2012-2-13 18:22

上面bb2002 Ching 講得沒錯,當你斷開modem 同PC嗰連線,咁就連PC個ip 地址都拿走埋,所以當你駁lan線上router時,有可能同router個LAN ip 唔夾(當然好D個種router會跟手派番個比你,不過你就要查router手冊佢個lan用乜ip), 係咁嘅情況下,你要手動係部pc到改個ip 地址夾番個router (如192.168.1.2 就夾router LAN ip 192.168.1.1), 之後再入router做嘢。

akira11092 發表於 2012-2-13 18:26

回復akira11092

師兄你連router 個admin page 都開唔到, 你部電腦都未connect 到個 router , 後面 ...
bb2002 發表於 2012-2-13 18:02 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

多謝 bb2002 師兄覆啊
因上網果D野當初係屋企人另外搵朋友搞架, 屋企人同我都唔知點搞
咩係咪設o左固定 IP 咩 DHCP 呢D名詞通通唔識架, 唉
頁: 1 [2] 3 4
查看完整版本: 關於駁 router 上唔到網, 求好心人幫忙解決

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。