moliuguy 發表於 2012-2-12 01:37

求救, 喇叭唔識出聲

一對用左好耐既onkyo喇叭, 最近其中一邊隻woofer啞左, 只得高音有聲
拆個woofer出黎望過, 見無穿無爛, d接線都無乜問題, crossover caps亦唔見有大肚... 投降了
係咪個woofer瓜左? 有無方法可以救返佢? 雖然唔係貴野, 不過覺得幾好聽, 用得耐有感情{:1_258:}
唔該各位

ck76post76 發表於 2012-2-12 02:57

用AB比較, 如確定新駁上的喇叭出聲沒有問題, 那有可能舊喇叭燒了線圈. 鴨記有師傅幫人整喇叭, 但值不值得要樓主三思. 因有機會就算修理好後, 兩邊聲會有出入. 以下是我的個人經驗, 當年(20年前了), 有一邊pioneer12吋喇叭燒了線圈, 用了$250修理好後發覺兩邊唔同聲, 忍受了幾個月後終於送了給人, 買過對yamaha番來聽 !

rinko 發表於 2012-2-12 08:50

你可以換個對SUB.或者仲好聲過之前{:1_344:}

KUNGKUNG 發表於 2012-2-12 10:06

回復 1# moliuguy

moliuguy Ching ,
如無意外應該係燒左線圈 !
整返都係 左/右唔同聲 !
Ching 不如試吓去 taobao 買2隻 單元 , 左/右一齊換晒佢 !

coody 發表於 2012-2-12 10:42

仲有一個辨法,整燒埋另一隻,一次過換兩隻線圈咪一樣聲囉{:6_134:}

KUNGKUNG 發表於 2012-2-12 11:01

回復 5# coody

coody 兄 提議唔錯 !
其實唔使燒好可以更換 " 音圈 " 既 !

coody 發表於 2012-2-12 14:19

回復 6# KUNGKUNG

唔燒換會覺得唔抵,燒佐去換條氣順D

gikifk 發表於 2012-2-12 15:15

回復KUNGKUNG

唔燒換會覺得唔抵,燒佐去換條氣順D
coody 發表於 2012-2-12 14:19 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

都係道理.........................hahahahahaha{:1_253:}

moliuguy 發表於 2012-2-12 22:22

已測試應該係個單元燒了... 唯有放棄

ck76post76 發表於 2012-2-13 02:53

正如rinko兄所說, 一同換兩邊的woofer(要差不多規格) , 可能會有驚喜!
頁: [1] 2
查看完整版本: 求救, 喇叭唔識出聲

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。