k750750k 發表於 2012-1-30 19:40

如想換FUSE,係咪換返一樣SIZE既就得??

如想換FUSE,係咪換返一樣SIZE既就得??洗唔洗換返相同"A"數? 用唔同"A"數有咩分別?{:6_162:}

Gorgeous 發表於 2012-1-30 19:44

k750750k 發表於 2012-1-31 09:35

咁係咪好似換pc咁,換唔同牌子既fuse就有唔同既效果??{:6_141:}

bloodkid 發表於 2012-1-31 09:54

呢樣要問我地既水晶兄喇

maner394 發表於 2012-1-31 09:55

咁係咪好似換pc咁,換唔同牌子既fuse就有唔同既效果??
k750750k 發表於 2012-1-31 09:35 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

無錯{:6_193:}

flyingpig1355 發表於 2012-1-31 10:07

唔同物料的Fuse, 有唔同的味道!

k750750k 發表於 2012-1-31 10:28

但買機或者pc就有得試啫,fuse又冇得試點知換完效果如何?? {:6_123:}
個個做哂白老鼠??{:6_130:}

Big_McIn 發表於 2012-1-31 11:18

回復 7# k750750k

更換Fuse,看規格要注意三點:

1. 長度;
2. Amp數;

以上两點上文已提。

3. Fast Blow/Slow Blow。

一般擴音機,電源用Slow Blow,Speaker 輸出多用Fast Blow。

一台擴音機,影响音色元件,多達數千,單換Fuse以為對音色會有大驚喜,做哂白老鼠也不出奇。

k750750k 發表於 2012-1-31 15:38

回復k750750k

更換Fuse,看規格要注意三點:

1. 長度;
2. Amp數;

以上两點上文已提。

3. Fast Blo ...
Big_McIn 發表於 2012-1-31 11:18 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

如果用响power cord度,咁pc既等性會唔會跟住改變~?? {:6_141:}即例如用條暖聲既pc,換粒"吉"耳既fuse,咁又會點樣?{:6_122:}

thx~

plnl88 發表於 2012-1-31 15:57

如果用响power cord度,咁pc既等性會唔會跟住改變~?? 即例如用條暖聲既pc,換粒"吉"耳既fuse, ...
k750750k 發表於 2012-1-31 15:38 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif
咁又未見過 "吉"耳既fuse 啵。{:6_176:}
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 如想換FUSE,係咪換返一樣SIZE既就得??

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。