luisukkuen 發表於 2012-1-13 17:09

想買部NOTEBOOK 有咩好介紹??

想買部NOTEBOOK 有咩好介紹?? 唔想用I-MAC

245141525 發表於 2012-1-23 08:58

我都揾緊部,都想知有無推介
Acer唔知好唔好呢?
i5夠唔夠用?定i7好啲?
有無需要USB3.0?
又有無需要BD-ROM?
乜都唔識,老鼠拉龜......

原明 發表於 2012-1-23 12:31

富士通

ivanyiu 發表於 2012-1-23 22:15

我都揾緊部,都想知有無推介
Acer唔知好唔好呢?
i5夠唔夠用?定i7好啲?
有無需要USB3.0?
又有無需要BD-R ...
245141525 發表於 2012-1-23 08:58 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

棋哥平時要部 notebook 黎做咩多. 其實 i5 好夠用架喇. 一般文書, 上下網, 打機都Ok. 其實而家電腦唔同左時代. 最慢既只係 hard disk. 所以買番黎換隻 SSD 會快好多. 其次就要留意 windows 7 版本. 64 bit windows 先 support 4GB RAM 以上.

245141525 發表於 2012-1-23 23:10

棋哥平時要部 notebook 黎做咩多. 其實 i5 好夠用架喇. 一般文書, 上下網, 打機都Ok. 其實而家電腦 ...
ivanyiu 發表於 23-1-2012 22:15 http://m.post76.com/discuss/images/common/back.gif
打機都唔會喇,都係搞吓啲普通嘢咁啫
咁咩牌子抵玩啊?
fujitsu太貴喇!
同埋買個ssd都唔平喎,我諗都係hdd用住先啦~

ivanyiu 發表於 2012-1-24 00:55

打機都唔會喇,都係搞吓啲普通嘢咁啫
咁咩牌子抵玩啊?
fujitsu太貴喇!
同埋買個ssd都唔平喎,我諗都係hd ...
245141525 發表於 2012-1-23 23:10 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

咁好多選擇. 通常都係睇保養喇. Toshiba 做得唔錯. 其他好似 Asus, Acer, Lenovo 都okay 既. 咩都係大陸做. 睇 budget 做人. 最緊要係睇下你會唔會真係拎機出街. 因為 notebook 除左硬件規格. 最緊要都係連埋電有幾重.

SSD 而家都唔算好貴喇. 不過如果你 notebook 得一個 hard disk 位就要隻大D既 ssd 先夠用. 咁就貴D. 好似好多 17 吋既 notebook model 都放到兩隻 hdd. 咁就可以加一隻做 system disk 等佢快D.
頁: [1]
查看完整版本: 想買部NOTEBOOK 有咩好介紹??

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。