Billy 發表於 2012-1-9 13:07

遠房親戚 (三叔) 拎來紙皮箱一個

本來一直同三叔呢個遠房親戚無乜聯絡
因為以前覺得佢好土, 做野又 "拿西", CALL 佢又成日唔覆, CALL 到佢又語氣麻麻......

不過最近聽聞, 好多叔伯兄弟, 三樓上海婆, 街口姣婆四, 街市豬肉榮..... 都異口同聲話, 三叔呢輪轉死性
於是就請咗三叔嚟屋企坐坐, 聚一聚
一入門口, 佢就拎咗個紙皮箱俾我

三叔話係佢學人地玩網站, 自己搞咗個網頁..... (超....! 扮 IN~!)

"裝"一"裝"吓入面...... 超.....! 黑麻麻, 乜都睇唔到!

三叔話佢最近讀多幾本書, 個人 SMART 咗, 所以送禮都要寫明係 SMART 既野 (超.....! 計我話, SMART 個屁!)

三叔仲話佢今年 60 歲大壽, 所以大大隻字寫住, 提我地記得要祝賀佢

三叔話讀多咗書, 所以學人改返個英文名, 叫 "LED"; 仲要整個 "懶" 有個性既簽名 ("E" 字寫到好似 "三" 字咁, 代表三叔佢本人)

三叔放低紙皮箱之後, 就老氣橫秋地講咗一大堆做人道理......

叫我做人要留一線, 唔好踩到咁盡.....

因為呢世界, 有因果循環.......

叫我做人唔好打橫嚟.... 亦唔好叫其他人一樣打橫嚟.....

叫我唔好成日到處瞓..... 要返屋企.....

叫我做事唔好大石壓死蟹......

叫我做人唔好使用暴力......

叫我小心使用自己下面嗰兩粒野....... (咁隱誨, 都唔知三叔到底想講乜.... 有無師兄知道??)

叫我要懂得 "人望高處" 既道理.......

叫我做人要向前看.......

同埋叫我要有合作精神......

三叔話, 只要做到以上所講的話, 做人就會 "FREE" D

講完一大堆廢話之後, 三叔留低呢個紙皮箱就走咗

edlsang 發表於 2012-1-9 13:11

{:6_195:}{:6_195:}

lemonstar 發表於 2012-1-9 13:13

回復 1# Billy

{:6_185:} {:6_185:} {:6_185:}
{:6_198:} {:6_198:} {:6_198:}
{:6_223:} {:6_223:} {:6_223:}
{:6_146:} {:6_146:} {:6_146:}
{:6_175:} {:6_175:} {:6_175:}
你個三叔都幾好傾, 醒咁多做人道理過你知 hahaha

anthony 發表於 2012-1-9 13:27

回復 3# lemonstar

恭喜{:1_352:} ,我都想緊找三叔傾傾.

yinlung 發表於 2012-1-9 13:30

三叔幾時出來同76 frds say hello

bmonkey999 發表於 2012-1-9 13:42

Good Luck La Ching!!!!!!{:6_223:}

小瑟 發表於 2012-1-9 13:48

本來一直同三叔呢個遠房親戚無乜聯絡
因為以前覺得佢好土, 做野又 "拿西", CALL 佢又成日唔覆, CALL 到佢又 ...
Billy 發表於 2012-1-9 13:07 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif
又60", 依家60"好似變左入門咁!!!!

pinkspider 發表於 2012-1-9 14:05

未開箱已經有咁多道理,開埋箱仲得了?

guly 發表於 2012-1-9 14:11

大禮物一件......

高菲 發表於 2012-1-9 14:21

三叔呢排售後真係好左{:6_195:}{:6_195:}
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 遠房親戚 (三叔) 拎來紙皮箱一個

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。