liljon852 發表於 2012-1-7 10:57

這樣的睡房可否建構5.1聲道?

床頭並冇床頭板/櫃, 所以如果係床頭掛兩隻後置喇叭既話, 當睇戲時個人挨係牆時, 後置喇叭反而去左個人既前面, 咁係唔係只有放棄5.1?
如果用soundbar既話, 左邊就貼牆, 右邊就距離牆身6呎, 係唔係都變成冇用?
又或者有冇其他方案可取? 小弟都唔敢要求效果好好, 只要有少少效果就ok了.
本身其實冇諗住整5.1, 但睇碟時, 因為只得2.1聲道, 人聲經常變得非常細聲, 但又唔見藍光碟有得比人set成2.1聲道...

謝謝幫忙!!

我的睡房是這樣的 :

nicknick 發表於 2012-1-7 11:13

回復 1# liljon852

將TV改掛牆,在床的左邊,皇帝位變成座在書枱側對住床,用盡長方型的空間,5.1喇叭都可以放得好標準靚仔了!

CrazyBull 發表於 2012-1-7 15:01

樓主想玩5.1又無需要放棄,以前我情況完全同你一樣,不過我就係TV掛牆
用你現在環境去set5.1,如果你要求唔高,就建議你買套裝5.1既衛星喇叭仔,之後掛牆就可以。
另外,就好似Nick兄所講咁去set5.1

szetojason 發表於 2012-1-7 15:32

睇下師兄你坐電腦椅睇定床睇同你想買幾劲ge 5.1 la

chanchung23 發表於 2012-1-7 17:29

5.1要掛牆{:1_340:}

liljon852 發表於 2012-1-7 18:15

回復 2# nicknick

我畫少左野...sorry, 其實床既左邊係窗口, 所以部tv冇辦法掛果邊. 而我部tv宜家係掛左係床尾既牆度 (如#1既圖)

liljon852 發表於 2012-1-7 18:16

樓主想玩5.1又無需要放棄,以前我情況完全同你一樣,不過我就好TV掛牆
用你現在環境去set5.1,如果你要求唔 ...
CrazyBull 發表於 2012-1-7 15:01 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

nick師兄講果個方法我用唔到{:6_140:}
因為左邊唔能夠掛任何野

liljon852 發表於 2012-1-7 18:19

睇下師兄你坐電腦椅睇定床睇同你想買幾劲ge 5.1 la
szetojason 發表於 2012-1-7 15:32 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

我只可以坐床睇, 書枱果邊就一定不行了, 因為電視唔郁得
其實唔使好勁, 好勁既留番係廳算{:6_176:}
只要大致上有少少效果已ok, 所以我先會考慮埋soundbar, 之不過見人話soundbar係靠牆既反射黎做效果, 於是就產生左疑問 : soundbar既右邊同牆相隔成6呎, 係唔係會癈左soundbar既武功呢?

szetojason 發表於 2012-1-7 19:59

咁套裝5.1既衛星喇叭仔好d wo

CrazyBull 發表於 2012-1-7 23:51

nick師兄講果個方法我用唔到
因為左邊唔能夠掛任何野
liljon852 發表於 7/1/2012 06:16 PM http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif
既然係咁,唯有係衛星喇叭掛牆
頁: [1] 2
查看完整版本: 這樣的睡房可否建構5.1聲道?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。