wlchung531 發表於 2012-1-6 21:10

喇叭接駁問題

想請教下,交叉形咁接駁喇叭,係咪等於BI WIRE呢?
我部AMP有得開關BI AMP,如果我係交叉形咁接駁喇叭,應該開定關呢?
另外BI WIRE同BI AMP係咪同一樣野黎嫁?
THX

mankoo米高 發表於 2012-1-7 03:11

想請教下,交叉形咁接駁喇叭,係咪等於BI WIRE呢?
我部AMP有得開關BI AMP,如果我係交叉形咁接駁喇叭,應該開定 ...
wlchung531 發表於 6-1-2012 09:10 PM http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

bi-wire基本指雙線分音,玩法係先要喇叭輸入有兩組端子,一對高音一對低音,平時有jumper連接,
利用一對偏高音和一對偏低音特性的喇叭線在擴音机機輸出取得訊號後,高音特性強的一對直上喇叭的高音輸入,
而低音特性較強的喇叭線則接上喇叭低音輸入,從而希望得到較佳的音質(緊記把junper取走).

一般AVbi-amp係指當使用5.1時,利用AV amp7.1輸出多出的兩組後環繞輸出轉給前置喇叭使用,
從而達致更有力量的效果,使用此功能時便須在AV amp中設定為bi-amp輸出

wlchung531 發表於 2012-1-7 08:22

回復 2# mankoo米高
唔該師兄,再請問下如果用biwire接駁法,係咪會分散或減低左輸出的功率呢?

szetojason 發表於 2012-1-8 11:07

我用2組綫bi-wire又唔党減低左輸出wo,但音質一定好左,音質好过用jumper

wlchung531 發表於 2012-1-8 11:46

回復 4# szetojason
師兄,你條線係咪二出四咁呀?

szetojason 發表於 2012-1-8 11:51

yes..........

wlchung531 發表於 2012-1-8 18:40

回復 6# szetojason
其實我都未攪清楚嫁,
我用緊部AMP係7.1既,
說明書教如果唔用7.1,
佢個輸出位就可以用在喇叭上面果兩個插位,
而本身前置個位就插去喇叭下面果兩個,
可能本身果對又唔係純聽歌喇叭,
所以成日覺得好似好唔夠力咁,
而家我又插返只用前置出,
喇叭就交叉用JUMPER咁插,
聲好似實左少少,但都覺得唔係太理想.

szetojason 發表於 2012-1-8 18:50

sorry ,小弟bi-wire是用於 2 ch,而師兄你av-amp是聽歌時用 2 ch 無力定睇av時無力呢?

wlchung531 發表於 2012-1-8 18:57

回復 8# szetojason
睇戲時都可以,
係2CH聽歌時覺得唔夠嚮囉,
另外都仲有個聲道問題既,
剛剛出左新POST等賜教囉!{:6_194:}

szetojason 發表於 2012-1-8 19:15

O I C..除非你部av-amp係15k以上果d劲野,否则用av-amp 2 ch聽歌係無力ge,所以先咁多師兄要映音分家(所以小弟都分左),如果你部av-amp有pre-out就買多部有av-by pass 的 int amp做bi-amp就唔同,如av-amp無pre-out又唔想影音分家都仲有个方法...
頁: [1] 2
查看完整版本: 喇叭接駁問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。