kennethtcp 發表於 2012-1-17 16:16

個喇叭係120W power handling, 250w max power handling.
出黎聲會唔會拆呢?還是會燒喇叭呢?

Thanks! ...
Mandom 發表於 2012-1-5 00:35 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

喇叭 250W max power handling, 意思即係佢最大可以乘受 250W, 而你部 amp 50W/channel, 即係佢最大出到 50W.... 所以正常咁用係唔會燒任何野.... 打個比喻,一個沙包可以乘受 250磅衝擊力, 而你單手最大可以打出 50磅力, 又點會打得爆個沙包呢... 反之, 如果你部 amp 最大出 250W, 個喇叭 max 50W, 咁就開得大聲少少就可能燒喇叭

不過, 補充一點, amp 出力太細, 但夾硬用大聲推一隻大喇叭, 係有機會燒高音喇叭的, 因為 amp 出力太細, 夾硬開大聲的話, 個訊號好快會 clip, clip 左既訊號大部份會係高音喇叭標出黎, 所以有機會 overload 隻高音.... 但唔駛擔心, 我諗你話得 50x2 都係講合拼 amp 50W RMS, 已經唔係一個細數目, 係你未有機會推到訊號 clip 之前你已經被警察拍門了 XD

當然, 可以還可以, 好唔好聲夾唔夾聲係另一回事

Mandom 發表於 2012-1-18 01:00

回復 11# kennethtcp

明白晒,Thanks!!!
曾經有人話過聽到喇叭d聲拆晒,係部AMP輸出唔夠的話會推唔掂個喇叭,
定係因為個喇叭承受唔到輸入既低音訊號呢?

szetojason 發表於 2012-1-18 02:13

如果喇叭 150W max power handling,我用250w amp去推又会否over load呢?

nakatajackson 發表於 2012-1-18 08:57

如果喇叭 150W max power handling,我用250w amp去推又会否over load呢?
szetojason 發表於 2012-1-18 02:13 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

250W is max power, number to number yes it will over, but actually, for normal use (i mean even in hall room), the amp only give under 100W (sometimes even under 50W) for speaker to handle.

kennethtcp 發表於 2012-1-18 10:07

回復kennethtcp

明白晒,Thanks!!!
曾經有人話過聽到喇叭d聲拆晒,係部AMP輸出唔夠的話會推唔掂個喇叭 ...
Mandom 發表於 2012-1-18 01:00 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

兩樣都有可能, 聲"拆", 其實即係訊號變哂型, 你所聽到既拆聲其實係變左型既怪聲, 多數都係比較高音... 之前都講過amp 出力唔夠夾硬推大聲個訊號會 clip 就會拆, 同樣, 喇叭太屎, reproduce 唔到你完美既訊號一樣會變成拆聲, 正如你大聲講野, 大聲到你喉嚨乘受唔到咪沙聲囉, 但一般 買amp 夾喇叭, 都會係 amp max output < 喇叭 max power handling, 又用沙包做比喻, 你無可能買個沙包, 乘受唔到你最大力打埋去, 咁你真係出力打咪一地都係? 無可能買個沙包要就住細細力咁打掛

Big_McIn 發表於 2012-1-18 11:57

回復 1# Mandom

http://www.post76.com/discuss/viewthread.php?tid=26313&extra=page%3D1

Pass Labs X600.5 outputs 600w at 8 ohms.

Normally 10% of the total output can produce very high sound pressure.

Mandom 發表於 2012-1-18 22:49

回復 15# kennethtcp

Understand la~!
Thank you very much!!!

{:1_351:}

Mandom 發表於 2012-1-18 22:49

回復 16# Big_McIn

Thanks~!

Mandom 發表於 2012-1-18 22:50

回復 14# nakatajackson

Thank you!
頁: 1 [2]
查看完整版本: 請問50Wx2 amp可以推120w喇叭嗎?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。