設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[CD機] 廣告!? 可能係音響史上最高性價比解碼: 世紀格雷 5i-10

銀級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
典解標題「廣告!?」?因為我賣緊。

典解咁夠膽開 post?因為我覺得件野好。

你賣緊案話好架!你可以咁諗,事實係我真金白銀買,廠又有計傾,乾脆賣埋,大家可以唔信。

深圳世紀格雷,前身係廣西泠瑞,一直默默為好幾家中國有出口 o既名牌背後做 OEM/ODM,可以講得上係中國音響業中其中一家有實力 o既幕後精英。

近年鬼佬荷包縮水,出口大幅減少,骨牌效應下影響唔少冷瑞呢 d 業內精英,其中唔少什至轉行,由專做高端發燒音響變左家電都有,只為求生存。

泠瑞係少數有勇氣、有自信、有實力同真正用心發燒 o既廠家,最低限度,衰哂廠家有一套 CHORD 做 reference、亦有全套新版 AP 測試系統,除此之外,泠瑞唔單止堅持做 HI-END HI-FI,仲逆流而上,擴大規模,響深圳設立分公司,成立今日 o既世紀格雷。

我認識世紀格雷係 09 年咁上下,當時仲係泠瑞未成立世紀格雷,主腦人鄧總正因為代工單減少,有意自立品牌,當時鄧總已經決定向發燒級電腦影音方向發展,要向發燒級電腦影音方向發展,基礎係要先開發一份解碼,只要有一份可以驚世 o既解碼,以後開發其他項目,要轉盤加機蕊、要播放器加硬盤,就簡單得多,所以鄧總第一都 project 就係解碼!

但由於住日代工方式無需關注市場動態,即使鄧總有高強開發力,以往響產品方向呢個題目都係由品牌商指引,所以鄧總選擇左一個非常聰明 o既做法:先用 DIY 套件方式發佈基本設計,再以完善 o既售後技術支援眾玩家發揮想象力摩改,綜合各种民間摩改方案,借此決定出市場、或准用家真正想要的最終方案,就這樣整整歷時兩年。。。。。連鬼佬國際級品牌都未必肯用兩年,世紀格雷帶住全廠唯一成熟批量生產 o既產品面世。

其實 5i-10 響內地已經面世左好几個月,坊間亦已有唔少用家報告同官方測評,什至經我手都賣左兩、三批,典解依家先題呢?一來一件產品,開賣前無論如何准備充足,都係正式投放市場先至係考驗 o既開始;二來 Post76 呢度夠開明,同一個 post 響其他台肯定唔刪都調去其他欄目,所以就搵 Post76 試下“開刀”!

5i-10 呢幾個月,綜合坊間用家報告同官方測評,正面 o既係:
1) 制作用心、工藝好,大廠水平
2) 音樂味好、襟聽
3) 性價比高於賣價人民幣¥2300
負面 o既係:
1) 唔夠 HI-FI,唔過癮
2) 性價比再高都係建基響人民幣¥2300

其實從第一日我未做代理,買左 5i-10 自用開始,響內地各大論壇我已經好強調兩點:
1) 5i-10 風格似 LINN,係比人“嘆”音樂
2) 點玩 5i-10 都好,如果係望住個賣價 o黎玩,係玩家 o既損失

就第一點,相信唔洗解釋,玩得 LINN 呢種風格,唔係話唔爆得,但係等如玩 3/5a 要同 JBL 鬥爆、或者楂 Audi 要同波子鬥起步,係咪廢話!?

第二點,好多人走唔甩價錢呢個心理關口,始终用人民幣¥2300 作為搭配標准,例如有內地網友曾咨詢我:「我在用美麗安 MCX-7000,見 5i-10 評價都是性價比高,效果超越價格,想進一台玩玩,但不知建議配什么數字線好?畢竟價格只是 2.3K,有沒有 200 塊左右的數字線介紹?」。。。。。我真係 O 左咀唔識答,玩得咁理性,件機就算有一千倍性價比,都玩唔到潛質之餘,可能連 2.3K 人仔 o既效果都出唔到!

講左咁多廢話,都係想比個機會大家認識 5i-10,如果安排一部比版主,唔知版主有冇時間聽下!?

評分

參與人數 6威望 +60 收起 理由
benjamin + 10
minimoai + 10
leo25 + 10
KING + 10
tanglapyan + 10
plnl88 + 10

查看全部評分

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

典解標題(廣告)?因為我賣緊。

典解咁夠膽開 post?因為我覺得件野好。

你賣緊案話好架!你可以咁諗, ...
Wilmer威馬 發表於 2011-10-24 12:49

大師,比啲相睇睇個外型靚唔靚仔。

黃金玩家

SrZorro

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

回復 2# plnl88

呢度有資料.

星級玩家

since 2011

76-FC 藍寶石勲章

待續...

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

回復  plnl88
ivanyiu 發表於 2011-10-24 13:03

多謝,狐狸先生!

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章

any sample for testing?

2萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  plnl88
ivanyiu 發表於 2011-10-24 13:03

呢部幾銀呢?

新仔玩家

support!!
It seems price level is important for such new product.

銀級玩家

呢部幾銀呢?
avlam 發表於 2011-10-24 13:23

因為新品牌,廠家想一野起朵,蝕住賣,人仔 2.3K,香港賣港幣 3K(人仔 2.3K + 運費 + 找數比廠手續費)。

其實賣呢個價響 marketing 來講係失敗:識聽識嘆,有可能會將 5i-10 當 LINN 咁玩 o既人,根本從來唔會關注呢個價位 o既產品;會關注呢個價位產品 o既,你話似 LINN 冇人信;肯試下果 d,又夾到不倫不類,根本玩唔出效果。。。。。

黃金玩家

SrZorro

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

回復 5# plnl88

唔駛客氣.我都係 google...