設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: qq1122yq

[重低音] 十魂覺醒 (高燒玩家Rames分享P.1) 15/7更新

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

多謝分享

黃金玩家

(Post76 Android 手機版送出)

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

3月24日有個唔知乜水Whatsapp我,姑且覆返佢,原來喺鼎鼎大名嘅Q姐齙牙珍,佢話想約我4月1號去我屋企睇症,嘩,我期待已久嘅Q姐家訪梗喺九秒九應承啦……咦,米住4月1?愚人節喎!Q姐唔會咁大整蠱啩……
Q姐咁偉大,為人民服務,當然唔會整蠱人啦,當日準時應約,精神可嘉!
入正題,開機,放碟……麥當娜,忍者刺客……Q姐聽咗一輪,眉頭深鎖,當時我心諗……大檸樂,乜真喺咁差咩?喺呢個時候Q姐發功大嗌:擰轉個pat pat啦!……我即時行動,擰轉個後欄……呀,唔喺,喺個subwoofer先啱,擺好位,好彩啲綫啱啱夠長,呢個backfire擺位大法大至上搞掂;其實我之前都試過擺backfire,但就喺點搞都搞唔好,最後放棄!
不過點可以用我呢啲低手同Q姐呢啲神之手比呢……只見Q姐喺度來回擰幾次個phase,慢慢咁將個低頻由之前唔知射咗去邊度,修正番包圍住個皇帝位,仲有將啲中高帶番出嚟,到呢度part one完畢!
之後part two……auto cal……Q姐攞出私家Q(相機腳架)放好個咪,仲要set到同我個死人頭位同一位置,絲毫不差,專業!我之前求其放個咪喺梳化背就算;Q姐話:唔得架,差一吋,個calibration都唔同晒架;哦,又學嘢!
Start dor……咦,佢話個十仔volume大得濟,我正想去擰番細個十仔volume,Q姐截住我,叫我唔使理skip咗佢就得嘞,原因喺如果將個十仔擰細,咁十仔內嘅功放唔喺最佳工作位置,喺物理上喺唔好的,只要cal完後再人手微調下就得了!Holy Sxxt!你老闆,原來我比部Amp呃咗咁多年都唔知,唉!
Auto Cal完之後Q姐再微調一下聲壓到82dB就大致完成,再睇番忍者刺客,慢慢再微調番十仔聲壓,然後叫我坐番皇帝位再聽下……一聽,嘩咗出嚟,唔使開好大聲啲低頻都一浸浸湧埋嚟,中高出番晒嚟…………(下删一百讚美字)!
呢個時候Q姐彩蛋出動……由於我部電視同Q姐部喺同期產品,Q姐即時幫我set埋部電視,令到聲畫配合得更完美,真喺無言感激!無以為報,只有小小甜品招呼Q姐再分亨一下心得就完結呢個咁偉大無私嘅影音調校交流!
多謝Q姐!
P.S. 呢兩日試下學Q姐咁將個phase由180度慢慢擰去90度聽下個分别,原來喺有分别嘅,但我只聽到每30至40度嘅分别,唔似Q姐咁,幾度都聽到分别,我諗呢個就喺人與神嘅分别!

評分

參與人數 10威望 +100 金錢 +100 收起 理由
Samson2011 + 10 + 10
bigair + 10 + 10 精彩報告
billy250 + 10 + 10 絕對認同
carreyjim + 10 + 10 精彩報告
MDLP + 10 + 10 一定要加分
gp250 + 10 + 10 精彩報告
jj3380 + 10 + 10 精彩報告
skywaychan + 10 + 10 精彩報告
qq1122yq + 10 + 10
avbaby + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

TV:SONY KD65Z9D
AV Amp:Pioneer LX901
LCR Sur Speaker:Procella P5 x5
Subwoofer:Procella P15A
Ceiling Speaker:TDG NFC-83 x4
Blu-ray player:OPPO 95  OPPO 205
Media Player:Egreat A11
Game Console:PS4 Pro

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

正,76之福

1萬

白鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖俠勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

Good!!!

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

Nice

鑽石玩家

齙牙珍

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

明日預告三十高燒玩家???……P.1
今次要玩劑三天三夜啦!!!……

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
te2370 + 10 + 10 一定要加分
MDLP + 10 + 10 超正!

查看全部評分

口爆專家 PowerJan

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

集集精彩鑊鑊甘

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章76 榮譽貢獻勲章三星玩樂勲章

多謝分享

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

Good job