設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[用家報告分享] 音場修正之路-淘寶音擴散發泡膠之引入,同場加映Celestion 6Si

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
2015年上了Audio Experience Symphonies Plus-DX 6x4版:
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=225124
之後再改善視覺上之不協調:
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=225664
終於啲起心機,去搞搞個音場。。。

先形容一下我個場是怎樣左右鴛鴦邊:喇叭是放在樓梯旁邊而喇叭後面是一幅小矮牆。左邊是出入口,比較空曠,有足夠空間讓喇叭呼吸,空間感、樂器定位和分隔度非常一流;右邊上方有往上層的中間層,有部分聲音早咗反射,空間感比較侷促,樂器定位也比較前和缺乏分隔度。用Leo Fung九點定位來聽,就是第7,8點有問題。

之前也問過大家,大致上意見也認為擴散板有幫助。但個心一直十五十六,一來似樣D嘅有點大塊,安裝比較困難也比較貴。二來唔左右一齊裝,出來嘅聲怕更古怪(一面自然,一面人工)。

之後跟一個前輩傾開,比佢一盤泠水照頭淋:"死症,無得救,只加單邊擴散板治標唔治本。要先做牆,平番左右後水平,然後才左右一齊加擴散板,否則一定鴛鴦聲。"(何其大工程!咪搞!)但前輩有個別開生面嘅提議:"如只想試試擴散效果,去街市拾D雞蛋紙皮試試,雞蛋紙皮大慨有正式擴散板5-10%作用,但試無妨。"。。。

於是我開始我嘅拾紙皮生涯,左試右試,確實有丁點改善,但真的只是丁丁點,之後就不了了之。

到有一日,太座從樓下嗌上嚟:"唔好開咁大聲,D狗要瞓啦!"。。。哦。。。咪住,咁咪即係有聲音能量從樓上跑到樓下。。。好奇心重的我,想知道左右聲道能量是不是等量的跑到樓下。左試右試,發覺左聲道比右聲道較多流失。

那在我的音場環境修正中,吸音和擴散同樣重要!

之後花了些時間做research,結論是,發覺這門學問,沒有專業儀器量度下,絕對無可能做到百份百準確,但trial & error,正正是玩HiFi樂趣之一,玩玩無妨:
吸音:發覺主要物料是海綿或類似海綿,又分不同NRC,非常難揀。但剛好家中有兩塊大海綿,正好拿來試試。
擴散板:五花八門,但想揀D易於安裝和改動,最後揀了在淘寶有售的音悅匯典擴散發泡膠。貨價不貴,但運費跟貨價差不多一樣。

先從三塊擴散板試起,再和海綿試不同位置和組合,到現在一塊擴散板加一塊海綿效果最好,做到右邊有九成幾似。之後會繼續再試,話唔定真的會砌牆

不幸的是,Proac D18中途打柴待修中,要從床下底揾番對Celestion 6Si出來。。。因為器材變了和音場改善咗,6Si發揮超出我想像,20幾年來現在最好聲

多謝收看!

擴散發泡膠到貨,一箱五塊,個箱洗衣機咁大,運費也跟運洗衣機一樣

擴散發泡膠到貨,一箱五塊,個箱洗衣機咁大,運費也跟運洗衣機一樣

開箱!包裝OK,五塊也絲豪無損

開箱!包裝OK,五塊也絲豪無損

先拿兩塊研究一下

先拿兩塊研究一下

原先的海綿吸音和雞蛋紙擴散

原先的海綿吸音和雞蛋紙擴散

先試三塊效果

先試三塊效果

布簾後的豆腐渣工程

布簾後的豆腐渣工程

布簾前,眼不見為乾淨

布簾前,眼不見為乾淨

再加海綿吸音試試

再加海綿吸音試試

到現在為止最滿意的位置和組合

到現在為止最滿意的位置和組合

同場加映,打柴了的Proac D18

同場加映,打柴了的Proac D18

Celestion 6Si重出江湖,臨時拉夫上陣

Celestion 6Si重出江湖,臨時拉夫上陣

狗狗幫忙試音

狗狗幫忙試音

享受中

享受中

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
leo25 + 20 + 20
kc275 + 10 + 10

查看全部評分

Gustard X20U (Acrolink 4020iii,Oyaide M1/F1)
Audio Exp. Symphonies Plus-DX (Acrolink 4020iii,Oyaide M1/F1)
Accuphase A46 (PS-Audio AC12)
Proac D18 (Oyaide Tunami II V2 x 2)
AQ Niagara, AQ Columbia

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Reserved....

鉑金玩家

SL6 Si點解唔拆網聽

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

kc275 發表於 2016-1-3 17:39
SL6 Si點解唔拆網聽

試過唔差得幾多但有網安全D,人或D狗一撞就會唔見錢
Gustard X20U (Acrolink 4020iii,Oyaide M1/F1)
Audio Exp. Symphonies Plus-DX (Acrolink 4020iii,Oyaide M1/F1)
Proac D18 (Oyaide Tunami II V2 x 2)

鉑金玩家

FelixTheCat 發表於 2016-1-3 17:46
試過唔差得幾多但有網安全D,人或D狗一撞就會唔見錢

唔係化

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

有咁大塊厚絨佈喺後面都要加咁多野?

專業玩家

师兄,我也是买了一箱5片,目前只用了两片在喇叭后左右两侧墙。一直想试天花第一反射点都还没有时间试,或许师兄可以试试看

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

lamfatlun 發表於 2016-1-5 19:29
有咁大塊厚絨佈喺後面都要加咁多野?

沒法啦,雖然主要聽流行曲,但都想D配樂定位清晰和夠空間感。搞完之後音場感覺有二三十呎深而且交待得清清楚楚,雖然右邊還是差過左邊,但比以前進步很多,麻煩D都值

如無記錯,Ching也是用D18,是否還在用?我的D18今天修理好,死因是上叉頭時太大力扭,令接音柱粒鏍銯鬆咗,和分頻線路扳接觸不良,聲音有點沙沙聲。今天師父嚟拆散哂再重新上番D鏍銯就OK。之前一額汗

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

petitwwp 發表於 2016-1-5 21:15
师兄,我也是买了一箱5片,目前只用了两片在喇叭后左右两侧墙。一直想试天花第一反射点都还没有时间试,或 ...

頂!早知同你買一塊就算!(講笑)

天花太礙眼,太座一定唔會批。現在是眼不見為乾淨,還可以

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

FelixTheCat 發表於 2016-1-6 00:19
沒法啦,雖然主要聽流行曲,但都想D配樂定位清晰和夠空間感。搞完之後音場感覺有二三十呎深而且交待得清 ...

師兄你好,我都係D18同A46呀....用返D18係咪更加好聲呢?
音牆有2~30尺咁誇張好近喎!
我都想試下喎!