設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[入耳式] 尋人聲 CM 日記 2:Rhines Stage 2 聽感分享

星級玩家

【科技玩家 NXU】

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

今日終於試「到」Stage 2,好耐之前講過因我隻耳太細而戴唔到 VE Stage 2,所以試唔到,今次就去左試 Rhines Stage 2,竟然戴到(可能係因為今次用 2 節膠,但都係鬆)。

注意:我只聽人聲,而且我超重口味,鐘意人聲極前,少 bass。所以以下聽感只供參考。

使用設備:
HIFI E.T MA9 + 標準卡
(平衡卡啱啱今日訂左)
系統用 Rockbox

好多人都話 Stage 2 人聲前,bass 多。
我就認為 Stage 2 人聲唔前,女聲好一般,但一聽男聲,好正,感情豐富,真係好好聽。
開頭聽,bass 係幾多喎,但我接受到,不過聽下聽下,一到有比較多 bass 既歌就… D bass 多到…所以 Stage 2 都係唔啱我。

【亂入】Fitear togo334 (TG334) 聽感
一直都好想搵隻啱我既 CM,但試又試唔到,一直都有留意唔係 CM 既 TG334,但覺得太貴不如整 CM 好過,而最近上網睇到好多人話 TG334 人聲好有感情,比毒親就去試下。首先要講既係我戴唔入耳(我耳太細),而一試就知唔啱我,所有野都好一般,係得男聲我覺得好過 SE535R 少少,果然同好多人既聽感一樣 — 334 係雜食既。

唉,想搵隻啱我既 CM 都咁難,〔E 句係問自己〕究竟有冇人可以推介隻極重口味(人聲)既 CM 比我?
(Post76 Android 手機版送出)

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
goodabc2010 + 10 + 10 師兄好有毅力

查看全部評分

星級玩家

新仔玩家

師兄對人聲既追求令我相當佩服,希望有時間可以仔細分享師兄對於呢方面既心得。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
goodabc2010 + 10 + 10

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

其實還可以考慮iem咖,mc5,er4系都做到你想要嘅嘢。
如果硬要Cm,又想人聲出,可以考慮翼軒自家制的1單元cm或es3x呀。

專業玩家

how about fitear private 333?

星級玩家

【科技玩家 NXU】

kiutao 發表於 2014-11-8 18:27
其實還可以考慮iem咖,mc5,er4系都做到你想要嘅嘢。
如果硬要Cm,又想人聲出,可以考慮翼軒自家制的1單元cm ...

唔知邊度有得試 er4,es3x 應該唔適合我(上網人人都話人聲唔前)...

星級玩家

【科技玩家 NXU】

loadinglove 發表於 2014-11-9 01:40
how about fitear private 333?

冇留意個依隻,因為冇人話佢人聲前...

專業玩家

jasonfoknxu 發表於 2014-11-9 02:49
冇留意個依隻,因為冇人話佢人聲前...

唔一定要人聲前
333高音出名

星級玩家

【科技玩家 NXU】

tommy852 發表於 2014-11-9 03:01
唔一定要人聲前
333高音出名

唔一定要人聲前?!
但我最著重人聲...

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

jasonfoknxu 發表於 2014-11-9 02:48
唔知邊度有得試 er4,es3x 應該唔適合我(上網人人都話人聲唔前)...  ...

好多地方都有,金song,翼軒,泛音(DXA)。
ER4系列係我聽過咁多對動鐵耳機,人聲做得最好,而且亦合你要求,bass量少質好。(但要推得好)
CM真係考慮westone,我覺得唔錯咖。不過太貴了。

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

I tried stage Rhines stage 3 & 4 (the shop not good, even let the potential customer to try other customer order but not collect product so will not buy there) and VE too....
but not like CM cos fitting and refit issues....
finally order to go 334 ...now waiting