設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[電源線] YYSKY 師兄之 : 更換 TV 針座電源線 - 研究篇

高級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

本主題內容屬 YYSKY 師兄

是從 tong1810 兄的 topic「Sony 55HX850 換電源線」所延伸

http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=155978&extra=&page=1

本主題的目是希望像我這樣的新手,在苦惱何處搜尋「更換電視電源線」時,可找到多一個方法參考
( 當看到眾多前輩師兄們如何提升畫質,卻發現自己的 TV 不能更換電源線... 感覺好鬼正! )

期望 YYSKY 師兄拿拿淋換電視,出一個更換 TV 電源線的實習教學,造福我們新手 !

# 1 樓 更改 TV 針座電源線
# 2 樓 TV 電源針座參考 : Sony HX850
實習篇將本篇的研究用於實習

電源線需加拉扯受力位,由 Anka 兄提醒  

VERSION 2

Show_01_circle and square pins join together.jpg

Show_02_compare the size of pin and cable.jpg

VERSION 1

YYSKY 師兄原文 :

先將線材開皮,長度大概支針接觸位加埋個座的高度再加 2mm,
將最外面線芯剪短,接觸支針幾長及個座幾高就剪幾長

剩下線芯粗度剛好放得入支針被它的耳仔用尖咀鉗鉗彎曲夾實,
用老虎鉗夾住條線令支針向上,跟住用含金銀錫線焊穩固

支針頂部與線材被剪短的外層用錫圍住上焊,當然線芯亦要上焊,
然後支針外面再用金銀錫上焊,留意勿將支針開口處焊封;

因為插入個座時作申縮彈弓作用,再套熱縮膠就完成啦,
呢個符合發燒友原則,條線直接到達只隔層針座銅片。

How To Measure Wire Cutting Part.jpg

評分

參與人數 5威望 +171 金錢 +160 收起 理由
wil-wil + 140 + 140 用家心得
sport2in1 + 1
jjjppp111 + 10 一定要加分
ADA + 10 + 10 有心有力抵加分!
plnl88 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

高級玩家

Sony HX850 電源針座參考

Show_Sony HX850 電源位 01.jpg

Show_Sony HX850 電源位 02.jpg

Show_Sony HX850 電源位 03.jpg

Show_Sony HX850 電源位 04.jpg

Show_Sony HX850 電源位 05.jpg

Show_Sony HX850 電源位 06.jpg

評分

參與人數 4威望 +31 金錢 +31 收起 理由
Einstein + 10 + 10 精彩報告
rayray2525 + 1 + 1 用家心得
ADA + 10 + 10 唔加分唔得!
plnl88 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

高級玩家

晶 Sir、ADA 師兄、jjjppp111 師兄、rayray2525 師兄
Einstein 師兄、Sport2in1 師兄、wil-wil 版大

謝謝各位大大加分

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

john.cwk 發表於 2013-5-13 22:22
Sony HX850 電源針座參考

其實要多謝你呀,我自己出post都出唔到咁靚圖,基本上我係幻想出來加少少過往經驗,而得你圖文並茂加實驗證實可行,確實令我興奮,
我啲同事若有你八成咁醒我都唔使成日吐血呀,

熱縮膠落唔到無法啦,只要線身固定確保不怕拉扯鬆開不成問題的。

蓋孔唔夠大可將線外皮除掉套上熱縮膠代替試試。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

支乸針實在配得到嗎?

高級玩家

YYSKY 發表於 2013-5-13 23:25
其實要多謝你呀,我自己出post都出唔到咁靚圖,基本上我係幻想出來加少少過往經驗,而得你圖文並茂加實驗 ...

唔好咁講啦 Ching   我原本是想等保養期後,才看看自己有否能力換電源線,
就因得到您的指點,才有機會不用等保養期後

這幾天,我開始久不久便向家人提提我想換電源線,問我做乜要換? 電視有事?
呢個問題真係世界十大難題之一...

支乸針打算星期五出去試試配 ( 假期個個瞓到黃朝百晏,早上無人睇電視    )

如果配到,週末就會買條紅腸 ( 齋線,第一次買音響級線材 ) 試試位

KKSKY Ching,金銀鍚線有無推介呀?  定還是在買紅腸時,可直接問店舖焊電源線用咩鍚好呢?

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

john.cwk 發表於 2013-5-14 02:29
唔好咁講啦 Ching,我原本是想等保養期後,才看看自己有否能力換電源線,
就因得到您的指點,才有機會不用 ...

18/F 兩樣都有得賣,金銀錫線$15/呎成轆剪被你,2尺應該夠,不過佢處無鉑金屎賣架,得金銀屎。。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

John.cwk 兄你啲圖退地咁靚,是photo shop做嗎?高手。

高級玩家

YYSKY 發表於 2013-5-14 02:38
18/F 兩樣都有得賣,金銀錫線$15/呎成轆剪被你,2尺應該夠,不過佢處無鉑金屎賣架,得金䬶屎。 ...

唔該晒 Ching  !   首次中既毒就係鉑金毒... 所以較早時已買左

唔知可唔可以要求多少少貼士,18/F.. 兆慢 ? ( 旺角果 d 我完全唔識   )

高級玩家

YYSKY 發表於 2013-5-14 02:43
John.cwk 兄你啲圖退地咁靚,是photo shop做嗎?高手。

Photoshop 對我來說太深!

我用  Corel Photo Paint (安裝 Corel Draw 會裝埋 ),簡單好多的,

Ching 兄係咪有興趣 ? 我可以出圖解釋 Photo Paint 退地點用

我用既版本係 Corel Draw 12 ( 因為我仲用緊 XP... : P )