設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 9spl

[江湖救急] 屯門“佰佬薈“ 亂裝冷氣呃老人家 >:-( (已解決)

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

重要收拆機費.... 佢拎左你部舊機去賣都值幾舊....兩頭賺 ...
peter99 發表於 2012-8-2 21:07

如果裝返分體可能唔收拆機費

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

道理還道理、事實還事實

我相信件事如果發生係你身上,一定冇講得咁輕鬆

任何事都應該符合法、理、情, ...
galleryng 發表於 2012-8-2 21:14

點解無咁輕鬆?

好多野都要事前講清講楚,同埋要睇住個師傅做,一有問題就要立即stop 個師傅,因為做錯左就返唔到轉頭

作為業主,唔係就咁話"安裝返個舊位"就算,我屋企就算維修電話線或寬頻,都要我在場,如果就唔得時間就遲d 先整

因為作為業主,係有責任,覺得師傅做野okay 先去簽名收貨

明知外母唔識野,係老人家一名,自己又唔就返時間幫外母睇住個師傅安裝冷氣,出現問題就起度嘈,又有咩用?

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

窗口機...如果匹數唔大...正常喎...
ilavbnm 發表於 2012-8-2 22:37

一部兩匹機full load current 只是8A 左右

而根據COP , 大過15A 先要用獨立的CIRCUIT

睇返張相,部機唔似多過兩匹

同埋個插頭似15A 多D

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

但,點解而家加三舊水,佢又肯装翻去舊位?舊機淨拆唔搬走呢度無問題吖。 ...
9spl 發表於 2012-8-2 20:45

印象中FORTRESS 定BRAODWAY 拆舊機係要收$300~$400

我諗BRAODWAY 把RELOCATE 部機係當拆機咁收費

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

印象中FORTRESS 定BRAODWAY 拆舊機係要收$300~$400

我諗BRAODWAY 把RELOCATE 係當拆機咁收機 ...
ronan 發表於 2012-8-2 22:51

其實佢地個價已包安裝費...如果唔需要佢地裝應該可以平300-400...{:9_431:}

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

窗口機...如果匹數唔大...正常喎...
ilavbnm 發表於 2012-8-2 22:37

固定電力裝置,係要用fuse蘇或者cooker掣,直接用13A蘇係唔啱例嘅

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

點解無咁輕鬆?

好多野都要事前講清講楚,同埋要睇住個師傅做,一有問題就要立即stop 個師傅,因為做錯左 ...
ronan 發表於 2012-8-2 22:47

師兄,你真係“輕輕鬆鬆,鄧梓豐“,我都知有人在場好,我都知安寬頻可以遲幾日夾時間,但而家先買冷氣,就一定係之前部壞咗啦,呢D天氣點等?唔係個個都可以即時放假,可能某些人可以,但我唔得,我都知樓下街市電器舗買冷氣平幾百,但都要幫襯“百記“,點解?就貪佢有交帶,外判師父可能好D,可以放心一個老人家都可以,有小小常識都知道,新機安番舊機位啦,如果你話無講明就可以開個新位,個師父不如就咁放落地下再駁條喉出窗口啦,一樣用得,你無講明吖嘛,呢D咪叫做求其囉,明知一個阿毛,更加要問清楚啦,師父都唔想客人好似“老豆教仔“咁,喺後面睇實,指指點點啦。

黑鑽玩家

一部兩匹機full load current 只是8A 左右

而根據COP , 大過15A 先要用獨立的CIRCUIT

睇返張相,部機唔 ...
ronan 發表於 2012-8-2 22:50

Ching, 交流吓吖, copy from COP

6E Final Circuits Using 13A Socket Outlets to Requirements Prescribed in Appendix 2

(3) Separate circuits
Separate circuits are to be used for:
(a) socket outlets and fixed appliances in kitchens;
(b) electric water heaters;
(c) permanently connected space heaters; and
(d) air-conditioning units.

(4) Permanently connected equipment
Equipment, except shaver supply unit complying with BSEN 61558-2-5 or
equivalent, connected permanently (i.e. not through a plug-socket arrangement) to a final circuit arranged in accordance with Table 6(1) should be locally protected by a fuse of rating not exceeding 13A and should be controlled by a switch in a readily accessible position or protected by a miniature circuit breaker of rating not exceeding 16A. This is illustrated in Figure 6(3).

黑鑽玩家

師兄,你真係“輕輕鬆鬆,鄧梓豐“,我都知有人在場好,我都知安寬頻可以遲幾日夾時間,但而家先買冷氣, ...
9spl 發表於 2012-8-2 23:22

“輕輕鬆鬆,鄧梓豐“

我都試吓做鄧梓豐先:唔得閒、唔等得唔係借口嚟喎老友,俾咗錢買專業同質量,唔代表"佰"記一定有㗎喎,你信佢係你太天真、太儍嗻,阿婆買嘢冇仔女係度睇住俾人呃係正常㗎喎

黑鑽玩家

師兄,你真係“輕輕鬆鬆,鄧梓豐“,我都知有人在場好,我都知安寬頻可以遲幾日夾時間,但而家先買冷氣, ...
9spl 發表於 2012-8-2 23:22

鄧梓豐:"個師父不如就咁放落地下再駁條喉出窗口啦,一樣用得,你無講明吖嘛"- 你知就好啦,啲cfu真心冇問題喎